dilluns, 25 de juliol del 2011

Article per a Diario de Ibiza sobre la Direcció Insular d'Educació

SENSE DIRECTOR/A INSULAR D’EDUCACIÓ A EIVISSA

En el discurs polític més habitual, a banda i banda de l’espectre, tothom insisteix en la importància de l’Educació per al futur de qualsevol societat. Es repeteix a dreta i a esquerra, i sembla preocupar amb igual intensitat tiris i troians. Pareix lògic, tenint en compte que estudis seriosos i ben fonamentats vénen a demostrar que, justament, invertir en Educació constitueix una de les apostes bàsiques per al futur d’un país, tot i que els resultats no siguin observables de manera immediata.

Sovent, emperò, d’allò que es diu a allò que es practica hi ha una diferència molt considerable. Pensem, per exemple, en el cas de les delegacions d’Educació, a Menorca i a les Illes Pitiüses. A l’últim tram de la legislatura passada, vàrem aprovar, al Parlament de les Illes Balears, una proposició no de llei recomanant no només de mantenir les delegacions d’Educació a les illes “menors”, sinó fins i tot de dotar-les de més competències, perquè tenguessin més gruix, més substància. Ara, amb les retallades pressupostàries i amb l’aprimament, en molts aspectes ben necessari, de l’administració, s’ha deixat Eivissa i Formentera sense director o directora insular d’Educació.

Som en plenes vacances, però a les portes d’un nou curs escolar. És ara quan s’ha de planificar el pròxim curs, i quan s’ha de deixar tot lligat perquè, ja des del primer dia de setembre, la maquinària estigui ben greixada i funcioni sense sobressalts. Fa falta, per tant, algú que piloti la posada en marxa del nou curs escolar, i no ens val –crec que el temps, malauradament, així ho demostrarà- que sigui algú que ho dugui a terme des de Mallorca. Ara mateix, ja se’n comencen a veure les conseqüències. Recentment, professionals de l’àmbit educatiu, m’han comentat que havien hagut de desplaçar-se a Palma per poder resoldre qüestions burocràtiques que, fins ara, podien resoldre a Eivissa sense gaires problemes. Aquest fet m’ha retornat en el túnel del temps a aquella etapa en què no gaudíem de competències en matèria educativa, i en què tot estava centralitzat en una “dirección provincial” del Ministerio de Educación y Ciencia, amb seu a la capital de les Balears.

D’altra banda, racionalitzar la despesa no implica que s’hagin d’anul·lar serveis. Racionalitzar implica mantenir els serveis necessaris, però fer tot el possible per poder-ho fer amb els recursos amb què hom compti. Si es baixen despeses però s’anul·len serveis, no acab de veure on es troba la tan lloada racionalització.

L’àmbit educatiu passa per prou dificultats com perquè no s’hagin d’escamotejar recursos necessaris o eliminar llocs de responsabilitat que fan falta perquè l’Educació pugui funcionar raonablement bé. No estam parlant de despeses supèrflues ni de prebendes, sinó de necessitats objectives. Aquestes dificultats són, com s’ha demostrat reiteradament, especialment significatives a l’illa d’Eivissa.  

Al cap i a la fi, la manca de nomenament d’un director o d’una directora insular d’Educació a Eivissa i Formentera ens remet a una altra qüestió més de fons, més bàsica per al futur de les Illes Balears: quin model de país volem. Volem un país en què l’executiu no faci cas de les disposicions aprovades pel Parlament, on resideix la sobirania popular? Volem un país amb una estructura d’acord amb la realitat pluriinsular, o volem intensificar el centralisme de Palma? Volem un país que segueixi les passes de comunitats continentals com ara Extremadura –on s’han eliminat un caramull de delegacions del govern- o un país descentralitzat i articulat al voltant de la realitat de cadascuna de les illes?

Particularment, m’atrevesc a proposar el nomenament, ni que sigui provisional, d’alguna persona per ocupar el càrrec de director/a insular d’Educació, per motius eminentment pràctics, amb la finalitat que el començament del curs 2011-12 sigui el més fluid, eficaç i correcte possible. Mentrestant, també convidaria a reflexionar sobre el model de país que volem construir. Sense pretendre pertorbar la felicitat estival de ningú…

ESPERANÇA MARÍ MAIANS, diputada de Pacte x Eivissa al Parlament de les Illes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada